Socialisatie pups

Socialisatie van uw puppy

In de socialisatieperiode moet uw puppy kennismaken en leren omgaan met alles wat hij in zijn latere leven tegen kan komen. Een groot deel van de socialisatiefase is uw puppy bij de fokker. Het is dan ook heel belangrijk dat de fokker veel aandacht besteedt aan de socialisatie. Daarnaast moet u als eigenaar direct met de socialisatie aan de slag vanaf het moment dat het pupje bij u in huis is. Het doel van socialisatie is uw puppy bekend te maken met de wereld waarin hij leeft en alle prikkels die zich daarin voortdoen, zodat hij in die wereld normaal kan functioneren.
Wat is socialisatie?
Socialisatie is het proces waarbij een hond leert zich aan te passen aan de normen van de individuen waarmee hij samenleeft. Doel van de socialisatie is dat uw puppy bekend raakt met de wereld om hem heen, zodanig dat hij normaal kan functioneren in die wereld. Socialisatie vindt dus plaats bij mensen en andere honden, maar ook op andere dieren die de hond in zijn leven tegen kan komen en de omgeving waarin de hond leeft.

Het is aan te raden met uw pup naar een puppycursus te gaan. Puppycursussen worden in elke plaats wel gegeven. U zult merken dat uw pup dit fantastisch vindt. Een puppycursus is een uitstekende manier om uw pup te socialiseren en meer over het gedrag van uw geliefde viervoeter te leren.
Het is verstandig om ook regelmatig even langs de dierenartsenpraktijk te lopen en daar een snoepje te halen. Zo leert de pup dat de dierenarts leuk is en niet eng. Als de pup op latere leeftijd nare ervaringen beleeft bij de dierenarts, is het voor hem veel moeilijker om dat negatieve gevoel te koppelen aan de dierenartsenpraktijk. Deze wekte immers al een positief gevoel op. Door op deze manier aan de slag te gaan kunt u de opbouw van angst voor de dierenarts voorkomen.

Bij het socialiseren is het belangrijk om de ervaringen te blijven herhalen, zodat de pup er ook echt aan went. Een enkele ontmoeting met iets nieuws is niet genoeg om de hond zich dit blijvend te laten herinneren. Blijf tijdens de socialisatiefasen dus ook prikkels opzoeken waar uw puppy al goed mee om kan gaan.
Uiteraard heeft de puppy ook rust nodig om al die indrukken te kunnen verwerken.